Jonas Engström

Körledare, föreläsare och låtskrivare.

Genom sitt arbete som ansvarig för Stockholm Gospel Körfestival och ett flertal resor till gospelns hemland, USA har Jonas fått en stor erfarenhet och djup förståelse för den afroamerikanska musiken och dess tradition. Med fokus på samspel och delaktighet är Jonas en uppskattad och ofta anlitad kör– och gospelinstruktör. Både på körworshops, konserter och företagsevent.  

Som låtskrivare tilldelades Jonas Utbultstipendiet 2019 bl.a. för nya skivan/notmaterialet "Små sånger om stora ord". Han hämtar i första hand sin inspiration från den afroamerikanska gospelmusiken och svensk körtradition men söker ständigt nya uttryckssätt och samarbeten inom andra genrer. Alltid med kören i centrum. Både som instrument och växtplats. 

Jonas brinner för att sprida och utveckla körmusiken och satt 2012-2016 i styrelsen för Sveriges Körförbund. Den gemensamma sången har en unik förmåga att riva murar och bygga broar. Oavsett om det handlar om att samla 1000 sångare till Gospelfest, att skapa en mötesplats för människor från helt olika bakgrund och kulturer i Höganäs Världskör eller att jobba med körsång som teambuilding där vi tillsammans utmanar och utmanas.

För tillfället är Jonas engagerad i inspirationsdagar kring "Kören som växtplats" runtom i Sverige och i arbetet som redaktör för Gospel Start Publishing ingår att söka efter, skriva, anpassa och nå ut med
gospelsånger för kör på engelska och svenska, för barn/ungdomskör och vuxenkör.   

Jonas jobbar aktivt med både de praktiska och teoretiska aspekterna av körsång. Det finns mycket ny spännande forskning inom både musikpedagogik, sociologi och medicin/hälsa. T.ex. var Jonas en av de studerade körledarna vid Lena Ekman Frisks masteruppsats "Att lära kör på gehör" vid Lunds Universitet och läste våren 2018 kursen "Musik och musikens teologi" vid Johannelunds teologiska högskola.   

1994 Startas den första Gospellinjen i Sverige på Glimåkra Folkhögskola med Jonas som pianist.
1996 Började som projektledare för Stockholm Gospel Körfestival
1997 Började som kapellmästare för Credokören i Stockholm.
2006 Startar kören One Nation som ger utrymme att fortsätta utforska körsångens unika möjligheter.  
2009 Planering och genomförande av det första European Gospel Music Symposium i Krakow.
2014 Soul Children i Sverige startar och Jonas finns med.
2016 Arrangerades det först "Gospelfest på Malmö Live" i det då helt nybyggda konserthuset.   

www.instagram.com/jonasengstromsweden
www.youtube.com/OneNationSweden