Jonas Engström

Körledare, föreläsare och låtskrivare.
 

En nyfiken och målmedveten körledare som skriver sånger där det saknas, till en konsert, gudstjänst eller skiva.
Jonas tilldelades Utbultstipendiet 2019 bl.a. för nya skivan/notmaterialet "Små sånger om stora ord"
Han hämtar i första hand sin inspiration från den afroamerikanska gospelmusiken och svensk körtradition men söker ständigt nya uttryckssätt och samarbeten inom andra genrer. Alltid med kören i centrum. Både som instrument och växtplats.   

Genom sitt arbete med Stockholm Gospel Körfestival och ett flertal resor till gospelns hemland, USA har Jonas fått en stor erfarenhet och djup förståelse för gospelmusiken och dess tradition. Med fokus på samspel och delaktighet är Jonas en uppskattad och ofta anlitad kör– och gospelinstruktör. Både på körworshops, konserter och företagsevent.  


1994 startades den första gospellinjen i Sverige på Glimåkra Folkhögskola med Jonas som pianist. Under åren i Stockholm var Jonas kapellmästare i Credokören och projektledare för Stockholm Gospel. Ett varierande och utmanande jobb med regelbundna resor till USA och kontakt med kollegor i Gospelfestivaler runtom i Europa.  2009 var Jonas delaktig i planering och genomförande av det första European Gospel Music Symposium i Krakow.

Jonas brinner för att sprida och utveckla körmusiken och satt 2012-2016 i styrelsen för Sveriges Körförbund.
För tillfället är Jonas engagerad i inspirationsdagar kring "Kören som växtplats" runtom i Sverige. Efter åren i Stockholm gick flytten hem till Skåne och våren 2016 arrangerades "Gospelfest på Malmö Live" för första gången i det då helt nybyggda konserthuset.  


I arbetet som redaktör för Gospel Start Publishing ingår att söka efter, anpassa och hitta sätt för att sprida gospelsånger för kör på engelska och svenska, för barn/ungdomskör och vuxenkör. Med kören One Nation som Jonas startade 2006 ges mycket utrymme att utforska körsångens unika möjligheter att uppmuntra, utmana och till nya möten och samspel med publik, andra sångare och musiker.   

www.instagram.com/jonasengstromsweden
www.youtube.com/OneNationSweden