Jonas Engström

Körledare, föreläsare och låtskrivare.

Genom sitt arbete som ansvarig för Stockholm Gospel Körfestival och ett flertal resor till gospelns hemland, USA har Jonas fått en stor erfarenhet och djup förståelse för den afroamerikanska musiken och dess tradition. Med fokus på samspel och delaktighet är Jonas en uppskattad och ofta anlitad kör– och gospelinstruktör. Både på körworshops, konserter och företagsevent.  

Som låtskrivare tilldelades Jonas Utbultstipendiet 2019 bl.a. för nya skivan/notmaterialet "Små sånger om stora ord". Han hämtar i första hand sin inspiration från den afroamerikanska gospelmusiken och svensk körtradition men söker ständigt nya uttryckssätt och samarbeten inom andra genrer. Alltid med kören i centrum. Både som instrument och växtplats. 2020 tilldelades Jonas stipendium för att delta i Anders Frostensons stiftelsens 2-åriga Psalmskola. 

Jonas brinner för att sprida och utveckla körmusiken och satt 2012-2016 i styrelsen för Sveriges Körförbund. Den gemensamma sången har en unik förmåga att riva murar och bygga broar. Oavsett om det handlar om att samla 1000 sångare till Gospelfest, att skapa en mötesplats för människor från helt olika bakgrund och kulturer i Helsingborgs Världskör eller att jobba med körsång som teambuilding där vi tillsammans utmanar och utmanas.

Jonas har länge varit engagerad i inspirationsdagar kring kören som växtplats vilket 2021 ledde fram till fortbildningen "Kören som växtplats - mer än musik" som första året samlade mer än 400 deltagare från hela Sverige. I arbetet som redaktör för Gospel Start Publishing ingår att söka efter, skriva, anpassa och nå ut med gospelsånger för kör på engelska och svenska, för barn/ungdomskör och vuxenkör.   

Jonas jobbar aktivt med både de praktiska och teoretiska aspekterna av körsång. Det finns mycket ny spännande forskning inom både musikpedagogik, sociologi och medicin/hälsa. T.ex. var Jonas en av de studerade körledarna vid Lena Ekman Frisks masteruppsats "Att lära kör på gehör" vid Lunds Universitet och läste våren 2018 kursen "Musik och musikens teologi" vid Johannelunds teologiska högskola.   

1994 Startas den första Gospellinjen i Sverige på Glimåkra Folkhögskola med Jonas som pianist.
1996 Började som projektledare för Stockholm Gospel Körfestival
1997 Började som kapellmästare för Credokören i Stockholm.
2006 Startar kören One Nation som ger utrymme att fortsätta utforska körsångens unika möjligheter.  
2009 Planering och genomförande av det första European Gospel Music Symposium i Krakow.
2014 Soul Children i Sverige startar och Jonas finns med.
2016 Arrangerades det första "Gospelfest på Malmö Live" i det då helt nybyggda konserthuset. 
2021 Nystartad fortbildning "Kören som växtplats" med deltagare från hela Sverige.    

www.instagram.com/jonasengstromsweden
www.youtube.com/OneNationSweden