Good news in bad times

Gospelmusiken föddes i Chicago på 1930-talet. Men rötterna går mycket längre tillbaka

Sång och musik har en unik förmåga att både beröra och engagera. Med hoppfulla texter och medryckande toner uppmuntrar och utmanar den afroamerikanska gospeltraditionen sångare och körer över hela världen. Rötterna hittar du i det färgstarka, rytmiska, passionerade Västafrika OCH i händelserna där slaveriets lidande plundrade och förslavade dess invånare. Gospelns historia (via spirituals) präglas av just detta. BÅDE jublande glädje och djupaste smärta. Precis som livet. Därför kallade "gospelns fader" Thomas A Dorsey sin musik just för "Good news in bad times". 

Det är utvecklande att jobba med hela församlingen och hela kroppen i uttryck och frasering, men det är också berikande att fördjupa sig i och mer förstå kören som växtplats och den afroamerikanska traditionens hoppfulla texter och starka sociala engagemang.  

Hör gärna av dig med frågor till info@soulfulmusic.se 

Kören som växtplats vänder sig till musiker, präster och pedagoger i församling eller kontrakt. Vi samtalar om hur musik i kyrkan berör och involverar. Och om kören som en unik växtplats. Är kören mission, diakoni, undervisning - gudstjänst?   

Gospel i gudstjänsten – mer än musik  vänder sig till musiker och präster i församling eller kontrakt. En dag då vi jobbar med den afroamerikanska gospelkyrkans erfarenhet för att utveckla samspelet mellan musik och förkunnelse. Vi jobbar både teoretiskt och praktiskt.  

Gospeldag för församlingens eller kontraktets körer. Stora som små. En dag då vi jobbar med gospelmusikens unika uttryck och får ta del av gospelmusikens historia och tradition.


Gospelpianokurs där vi med utgångspunkt ifrån några välkända gospelsånger och psalmer går igenom ämnen som basgångar, kompfigurer, rytmiseringar och ackordfärgningar. Att kompa gospel handlar mycket om improvisation och känsla. Men det finns konkreta tips och idéer!


Gospel för Unga Gospelmusiken har en förmåga att beröra sångare i alla åldrar. Med enkla sånger om tro och hopp övar vi under dagen och avslutar med en konsert eller gudstjänst där hela kroppen och hela församlingen får vara med.