Hammondorgeln. Denna enmansorkester. Jag inser mer och mer vilken revolution det måste ha varit när den introducerades i First Church of Deliverance i Chicago. Ett instrument som både kan viska och vråla. Som hand i handsken till dynamisk körsång.
Bonusspår 1: Cory Henry som tekniskt helt obehindrat i det närmaste sjunger via orgeln. Alltid med koll på melodin. (Hoppa gärna fram till 5:00) 
Bonusspår 2: Billy Preston den 5:e Beatlen, både på konserter och skivor.

Läs hela inlägget »

LUCKA 9:
Improvisation och samspel med mästaren Bobby McFerrin på World Science Festival för vetenskap och konst. "The power of pentatonic scale". Bonuspyssel hemma vid pianot. Den pentatoniska skalan, pianots 5 svarta tangenter, är grunden för musik inom många kulturer runtom i världen. Prova gärna att spela "Swing low sweet chariot", "Nobody knows" eller "Amazing Grace" på bara de svarta tangenterna.

Läs hela inlägget »

LUCKA 7:
Melodier! Hur kan en ordlös rad av toner och intervall beröra oss så djupt?
Är de bara nycklar till sådant vi redan bär inom oss eller kommer det utifrån?
"Everything should be made as simple as possible, but not simpler" Einstein.
"There is beauty in simplicity". Bonusspår: Hans Zimmers "Now we are free"

Läs hela inlägget »

Jag älskar röster! Detta i det närmast obegränsade instrument och kommunikationsmedel. Jag tror på allmän rösträtt där även du och jag får använda vår röst till att uttrycka oss genom sång. Sedan har vissa personer fått, eller utvecklat, en unik förmåga att förmedla något genom sin sång. Här en tolkning av Eva Cassidy där hon gör sången till sin egen med bara sin röst och en gitarr.

Läs hela inlägget »

Per-Erik Hallin! Jag tror att allt började på riktigt med honom. Hans sätt att obehindrat använda pianot (med både händer, fötter och armbågar) hans jordnära men hoppfulla sånger och hans berättande sätt att sjunga där varje ord känns viktigt. "Carola och Per-Erik i Rättviks kyrka" gick på repeat vid pianot. (Att han turnerat med Elvis Presley nämndes ibland i förbifarten.) 
Bonusspår: Per-Eriks "Open up you heart" med grymma Henrik Hansson. 

Läs hela inlägget »

I Ljudkalender 2019 hittar du varannan dag fram till jul olika klipp på sångare, musiker och musik som har inspirerar mig längst vägen. /Jonas  

Läs hela inlägget »